top of page
Ara

İSTİFA

  • Yazarın fotoğrafı: İşçi Ve Sendika
    İşçi Ve Sendika
  • 1 Şub 2024
  • 2 dakikada okunur

İSTİFA 


Sarı sendikacılar işçilerden ne istiyor? 

Ortalama işçi ücreti olan asgari ücret düzeyinde çalışmasını. Çalışma koşullarına karşı ses çikartmamasını. Patron iş veriyor şükretmesini ve bunlara karşı kendisine aidat  yada dayı başı, komisyoncu payını ödemesini istiyor. Bunun adı, yıkılası sarı sendikacılıktır.


İşçiler sarı sendikacılardan ne istiyor? 

İstifa etmelerini...

Peki istifa edenlerin yerine kim gelecek? İşçilerin iradesiyle seçecekleri mi? Yoksa istifanı istediklerinin yetiştirmeleri mi?


İki sendikal anlayış vardır. Biri sarı diğeri sınıf sendikacılığı. Ve işçiler genel olarak sarı sendikaların üyesidir. Neden işçiler sınıf sendikacılığı varken sarı sendikacılığa gidiyor? 

Neden işçiler sarı sendikalardan istifa etmek yerine sendikacılara istifa edin diyor? Çünkü örgütsüzdürler. İşçiler örgütlü olsalar sarı sendikacılar kendileri istifa eder gider. 


İşçilerin sarı sendikalardan istifa etmeleri için çok neden vardı. Ama bir gerçek var. 1967'de DİSK'in kuruluşundan bugüne işçiler istifa mekanizmasını çok kullanmadılar. 

O gün sarı sendikacılığa karşı işçiler DİSK'i kurdular. 

DİSK'in kurulma gerekçeleri bugün işçi sınıfımızın yaşadığı sorunlar karşısında basit kalır.


Sarı sendikacılar işçilerden ne istediğini, özellikle TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ çok açık biçimde işçileri satışa getirerek gösteriyor. Yeni ve şaşılacak bir durum yok. 

Bunu mikrofon açıkken "uzatsak işler karışacaktı" diyerek asgari ücret görüşmelerinde gösterdiler.


Açlık sınırını asgari ücret teklifi vererek gösterdiler.


Covid-19  Pandemisinde sendikal faaliyetlerin askıya alınmasında gösterdiler.


O günlerde Hava-İş Sendikasının üyesi pilotların ücretlerini %50, hosteslerin ücretletini %35 ve diğer çalışanlarda % 30'lara varan ücret düşüklüğüne giderek gösterdiler.


O günlerde işçilerin ücretsiz izinlere gönderilmesinde sessizliği ile gösterdiler.


Geçmişten bugüne sıfır zamma imza atarak, işçiler aleyhine  yürürlükteki TİS'leri revize ederek gösterdiler.


 Asgari ücret artışını üyesi işçilere toplu iş sözleşmesi artışı olarak gösterdiler. 


Son iki yıldır yapılan toplu iş sözleşmelerinin hemen ardından ek protokole işçilerini asgari ücretin üzerine çıkartmaya çalışarak gösterdiler. 


Hakları gasp edilen işçileri görmezlikten gelerek gösterdiler.. 


Hakları gasp edilen, işten atılan üyesi işçilere sahip çıkmayarak gösterdiler. Uzel Makina, Real Market işçileri...


Metal işkolunda enfazla üyesi olan sendika Türk Metal, Büro iş kolunda en fazla üyeye sahip sendika Tez Koop-İş. Uzel Makina, Real Market İşçilerini bu iki sendika sattı. 


İşverenle birlik olup yapılan toplu iş sözleşmesine itiraz eden işçiyi kapı önüne koyarak gösterdiler. Aras Kargo, UPS, DHL. Hangi sendika var? Tümtis.


Örgütlü işyerlerinde işverenle birlik olup işçilerin örgütlülüğünü bozmaya çalışarak gösterdiler.

Delil mi? 

Tüvtürk İstanbul, ISG, Ergene Tüvtürk'te İşverenle birlikte Nakliyat-İş Sendikasının çoğunluğuna itiraz eden Demiryol-İş, Tümtis, Hava-İş. Ki Ergene Tüvtürk'te İşveren çoğunluğa itiraz etmedi. 


Yemeksepeti patronun bir gecede işkolunu değiştirmesini bir sendikanın sorunuymuş gibi sessizliğe gömülerek gösterdiler.


İşkolu barajına takılan sendikalar için, meydan bize kalıyor diyerek sevinerek gösterdiler. 


Sarı sendikacıların işçilerden istediği çok net.

Tüm bu netliğe karşı işçiler sarı sendikalardan İstifa etti mi? Tepki verdi mi? Çok değil, hiç değil. Bugün açıklanan 2024 yılı Ocak ayı işkolu istatistikleri ortada...

İşte tamda bu noktada işçiler kaybediyor. Örgütlülük her koyun kendi bacağında asılıra, bana dokunmayan yılan bin yaşasına döndü ve sarı sendikacılar dahada güçlendi. İşçilerin kendi yarattığı güç, haklarını alması önünde çok büyük bir engele dönüştü.


İşçiler sendikacılardan ne istiyor? 

İstifa etmelerini. Etmezler ama ettiler diyelim.

Peki istifa edenlerin yerine kim gelecek? Cevabı yok. Bu cevap önemlidir. 

İşçilerin sendikacıları istifaya çağırıp yönetim değişikliği olabilecek durumlar vardır. Bir yoldur. Ancak gelinen aşamada sendikacıların istifası sarı sendikal anlayışı değiştirmez. Durum kurtarır, eski düzen devam eder.


Sarı sendikacılar TÜRK-İŞ'in kurulmasından bugüne ve ardından yetmişli yıllardan kurulan HAK-İŞ ike birlikte işçileri sendika adı altında patronlara karşı savunmasız, yalnız bıraktılar. Görevleri budur. 

Şuan işçilerde sarı sendikacıları yalnız ve parbabalarıyla başbaşa bırakarak kendi iradeleriyle sendika değiştirmeye giderek sendikalarından toplu bir biçimde istifa etmelidirler. Bu olmadığı sürece hiçbir değişiklik olmaz. Sarı sendikacılar işçiye operasyon çekmeye devam eder.

İstifa...


Miroğlu

 
 
 

Comments


05336668794

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2023, İşçi Ve Sendika tarafından Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page